Negyven fok van árnyékban. A városokban csobognak a szökőkutak, abban pancsol kicsi és nagy. A köztéri ivóvizekhez sorban állnak, töltik tele a műanyag flakonokat a megfáradt polgárok, akik a városban flangálnak, nézelődnek. A kertekben csobog a csobogó, spriccel a spriccelő, és még kocsit is úgy mos az ember, ha közben magára is lötyköl a slagból.

Az utcákon - egészségügyi célból - osztják a vizet, zacskóban porciózva. De ingyen. Azoknak, akiknek nem csak pénzük van rá, hogy megvegyék a boltban, de ha hazamennek, csak kinyitják a csapot, és ugyanúgy hozzájutnak a vízhez.

Negyven fok van árnyékban. Erre jön valaki, és azt mondja, gyerekek, zárjunk el kutakat, korlátozzuk a víznyomást, mert túl sokat isznak belőle, túl sokat pancsolnak benne. De ez az ember nem a városi kutakra gondol. Lenne is nagy felzúdulás, ha csak úgy megtennék, és a szökőkutak, meg az ingyenvíz nem állna rendelkezésére az egyébként vízhez minden utcasarkon és lakásban hozzájutó, pilledő népnek.

Nem, ez az ember ott zárat el kutakat, ahol más víz nincs. A házakba nincs bevezetve, a boltban nem tudják megfizetni. Ott, ahol ezek a kutak az életet jelentik. És ezek most nem nagy szavak. Próbáljon meg valaki 40 fokban víz nélkül lenni, akár csak fél napig is.

Úgy tűnik, ebben az országban az embertelenségből sportot űznek. És vannak, sajnos nagyon sokan, akik még tapsolnak is az ilyen döntésekhez. És miért? Mert cigányokról szól a történet. Mert megint csak ingyen jutottak hozzá...

És ez sokaknak ez fáj igazán. Hogy cigányok. Hogy ingyen. Mert pénzpocsékolás. Nem érdekli őket, hogy öregek, gyerekek maradnak víz nélkül olyankor, amit az egészséges felnőtt szervezett is nehezen bír.

Érdekes, ugyanezek az emberek nem háborodnak fel azon, hogy stadionok épülnek a magyar focinak, ami nincs. Hogy havonta több, mint 600 ezer forintot keresnek egyesek 15 perces telefonbeszélgetéssel. Hogy milliókat adtak ki ingyen osztogatható, díszes alaptörvényre, és ronda festményekre. Hogy 4 milliárd jut az erdélyi felsőoktatásnak. Hogy lakópark épült Ócsán, de minek?!  Hogy 1,88 milliárd euróért Mol-részvényeket vett a kormány, tök feleslegesen. Hogy eltűnt a manyup-vagyon. Hogy a miniszterelnök leveleket küldözget, szintén nem kevés pénzért.

De még mielőtt átmennék teljesen demagógba, egyet ne felejtsen el senki! A 2011. évi CCIX. törvény 58. §(10) kimondja: "a közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges ivóvízellátás akkor biztosított, ha az ivóvízellátás legalább 20 l/fő/nap mennyiségben, négy emeletnél nem magasabb lakóépület esetén legfeljebb 150 m távolságon belüli, négy emeletnél magasabb lakóépületben pedig négy emeletnél nem nagyobb szintkülönbséggel járó vízvételezési lehetőséggel (közkifolyóról, tűzcsapról, szállított vízből) adott."

Azaz hiába maradt nyitva a környéken pár kút, ha azok vízszolgáltatása le lett fojtva. És ez a törvény mindenkire egyformán figyel. Cigányra, nem cigányra egyaránt.  Mellesleg a közkutak elzárása, a vízkorlátozás nem csak roma családokat érint azon a környéken.

Egyébként pedig igen, büntessék meg azokat, akik közkutakat használnak ingyen, de másra, mint amire a közkút való. Büntessék meg, aki nem ivásra, főzésre, fürdésre, mosásra viszi a vizet, bár hozzáteszem, ha nincs víz bevezetve a telkén, a házában valakinek, akkor autót mosni sem nagyon tud mással. Szóval büntessék meg azt, aki látványosan pazarol, visszaél azzal, ha valami ingyen van. De ne egy közösséget büntessenek kollektíven és főleg ne 40 fokban.

Szerző: Lúthien Elensar  2013.08.06. 10:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezekmennekmostanaban.blog.hu/api/trackback/id/tr715447152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása