Nos, tudom, ezzel a bejegyzéssel most nagyon népszerűtlen leszek. Ám ezt a devizahiteles mizériát én valahogy nem tudom megemészteni. Sajnálok én mindenkit, aki szar helyzetbe került, és el sem tudom képzelni, én mit tennék a helyükben, de hát már a kezdet kezdetén lehetett tudni, hogy ez a hitel lehetőség jóval rizikósabb, mint bármelyik más. Csak akkor még senki nem gondolta, hogy a svájci frank, az euró is lehet szarabb. És bár a családomban is van devizahiteles, aki most szív rendesen, volna pár megjegyzésem az ekörül kialakult hisztivel kapcsolatban. Nem mint hozzáértőnek, hanem mint egyszerű, értetlen állampolgárnak. (Bár elég sokat olvastam a témáról ahhoz, hogy lássam, nem annyira egyszerű, nem annyira fekete-fehér  a történet.

 

- A devizahitelt ha jól emlékszem, még az első Orbán-kormány idejében kezdték népszerűsíteni.
 
- Amikor én hitelt vettem fel, akkor minden ismerősöm (barátok,kollégák) gyakorlatilag hülyének néztek, miért nem deviza alapú hitelt veszek fel. Nem a bankok, ők akartak rábeszélni erre, mert sokkal jobban megérte anyagilag.
 
- Senkinek nem szorítottak a fejéhez pisztolyt, hogy hitelt vegyen fel. Főleg nem, hogy deviza alapút.
 
- Engem ki sajnált, amikor az OTP hitelem törlesztő részlete többszöröse volt annak, amit azok fizettek, akik a devizahitelt választották? 
 
- Amikor a szerződést megkötötték, pontosan tudta mindenki, csak addig ilyen kedvező ez a hitel-fajta, míg a svájci frank és az euró annyi, amennyi.
 
- Magyarországon az emberek sokszor vesznek fel hitelt olyan dologra, amit nem engedhetnének meg maguknak a józan ésszel. Nagyobb ház, több kocsi, luxusnyaralás... Nem addig nyújtózkodnak sokan, míg a takarójuk ér. Nem egy ilyen ismerősöm van, aki olyan dologra vett fel hitelt, csak mert kedvező volt, ami nem volt létkérdés. 
 
- Sőt olyat is ismertem, aki csak azért vett fel ilyen hitelt, mert úgy gondolta, kicsit megforgatja így a pénzét.
 
- Azt a hülyeséget, hogy semmit ne fizess a bankoknak, már elnézést, de én kérem ki magamnak. Ennyi erővel bemehetek a közértbe és felpakolhatom a bevásárlókosaramat mindennel, mert egy évvel ezelőtt olcsóbb volt minden, tehát most nem fizetek érte semmit. Addig jó volt a bank, amíg haszna származott belőle, azaz pénzt kapott kölcsön? Márpedig a kölcsönt mindig vissza kell adni. És úgy, ahogy abban anno megállapodtak. mert amikor a pénzt kapta a kölcsönt igénylő, tudta, hogy milyen kondíciókkal adják. 
 
- Ha nincs bank, akkor azoknak, akik most tűzzel-vassal irtanák őket, nem lenne egy csomó mindene. Senkit nem köteleznek ara, hogy szóba álljon egy bankkal.
 
- A Devizahiteleseket nem az állam kompenzálja, segíti. Hanem én. (Is és mindenki más.) Pedig én fel tudtam mérni a helyzetemet, amikor kölcsönt vettem fel, nem ugrottam bele olyan adósságba, amiről tudtam, óriási a rizikója.
 
- A bankok cseszegetése rajtam (is) csapódik le. 
 
- Az ócsai lakópark építésére szánt összegnek lett volna jobb helye is.
Szerző: Lúthien Elensar  2013.08.30. 10:01 6 komment

Címkék: devizahitel bankok devizahitelesek

A bejegyzés trackback címe:

https://ezekmennekmostanaban.blog.hu/api/trackback/id/tr845483461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

floborm 2013.08.30. 18:43:33

a többségével még egyet is értek, néhány megjegyzés:

- a szocik alatt kezdék felfuttatni a forintalapú ellenére, Orbánék alatt csak bevezették mint opciót. Aztán a következő kormány másképpen gondolta a monetáris politikát és kapóra jött a devizahitel

- a "pápápápápá", fülemre-teszem-a-kezem-banki-ügyintéző-vagyok reklámra emlékszel? na sok, pénzügyileg nálunk kevésbé jártas honfitársunkat szivatták igy meg. kell pénz? ja, na itt van és ez annnyira jó konstrukció. szegény meg hitt nekik.

- a PSZÁF és az MNB felelősségét máig senki nem piszkálta igazán. persze holló a hollónak...

- máig nem tisztázott a konstrukció maga, vélhetően több változata is van. mert az még-még oké, hogy az árfolyamhoz kötötték, de a kamat akkor miért is nem a svájci jegybank (akár 0!) kamatához igazodott? ésatöbbi, ésatöbbi.

graphite 2013.08.30. 22:51:50

"Senkinek nem szorítottak a fejéhez pisztolyt" - képzeld el, hogy elmész egy autószerelő műhelybe, majd utána az autódnak kiesik a kereke az első kanyarban, majd ha visszamész, azt mondják, senki nem tartott pisztolyt a fejedhez, hogy hozzájuk menj... Szóval, autószerelő műhelynek, banknak meg kell felelni az aktuális törvényeknek, még akkor is ha kellemetlen. Sajnos úgy tűnik, a bankok ezen szerződései nem felelnek meg a törvényben előírtaknak. Úgyhogy azt javasolják, az állam az adófizetők pénzéből tegyen igazságot. Első példára visszatérve, autószerelő műhely javaslatot tesz, hogy ha már kiesett a kereked, mert nem tartották be a szerelési utasítást, akkor az állam kártalanítson. És állam bácsi boldogan rábólint... Kicsit ijesztő, nem? Legfőbb ügyész nem indít büntető eljárást, PSZF csendben van, bíróságok csendben, legfelsőbb bíróság döntésképtelen - elküldik az ügyet Brüsszelbe. Folyamatos törvénysértések sorozata zajlik.

Kis ember 2013.08.31. 00:43:36

@graphite:
Ha így vetted fel a hiteled, hogy ilyen kevéssé tudsz szöveget értelmezni, akkor nem csoda, hogy most szívsz.
NEM kötelező hitelt felvenni.

toportyánzsóti 2013.08.31. 14:25:54

Méretes baromság az egész,többet vársz el azemberektől mint a döntéshozóitól?!Narancsmaffia vezetésű városok adósodtak el legjobban svájcifrankban és mindmáig csak magukat mentették ki!Kockázat volt,de a bankok dolga lett volna árfolyambiztosítást kötni.Reménykedj nem ezekkel megegyező szakmai szintű agysebész fog szükség esetén megműteni tégedet.

sunika 2013.08.31. 15:27:12

@toportyánzsóti: Azért a Fideszes városok vették fel a devizás hiteleket,mert a magadfajta városvezetést elküldtük a sunyibA,APÁR NAGYVÁROS KIVÉTELÉVEL.Ettől még a Toller-féle PÉCS adósodott el legjobban úgy,hogy mindenét eladta.Csak a kulturális fővárosi 10 milliárd húzta ki a csávából.

toportyánzsóti 2013.08.31. 15:35:28

@sunika: Tájékozatlan vagy narancsvakegér,így aztán szokás szerint el lesztek küldve az azeri búsba.Ilyen idióták ne vezessenek még 1 vidéki kócerájt se.
süti beállítások módosítása